Välj en riktig EU-kritiker

När valrörelsen nu går in i sitt absoluta slutskede tävlar de flesta om att verka vara EU-kritiker. I mängder av mer eller mindre sliskiga personvalskampanjer av typen ”rösta på mig, för min skull” så framgår det att kandidaterna minsann ska kämpa för en demokratisering av EU-systemet, en reformering av EU:s absurda jordbrukspolitik och för fred och frihet för världens alla folk.

Men bakom luddiga floskler och intetsägande retorik finns ett ansvar att utkräva från de politiska partierna. Vad är det ni har bidragit till under er tid i parlamentet? De borgerliga partierna har tillsammans med Socialdemokraterna konsekvent undvikit att ställa verkliga krav på EU. När vi hade chansen, vid förhandlingarna om Lissabonfördraget som reglerar hur EU ska fungera, vägrade man röra fördragstexten. I stället för man utan att tveka över mer makt från vår folkvalda riksdag, till ett EU som domineras av en icke folkvald EU-kommission. Hur är det med demokratin? Varför dyker EU-kritiken endast upp lagom till valrörelsen?

Vänsterpartiet var motståndare till EU vid tiden för vårt inträde, och skälen till detta har inte förändrats nämnvärt, snarare tvärtom. Då lovades till exempel att den svenska arbetsmarknadsmodellen inte skulle röras av klåfingriga EU-byråkrater. Detta har visat sig vara felaktigt. Nu befinner vi oss i ett läge där grundlagsfäst högerpolitik låter marknaden gå före vår rätt till schyssta löner.

De som idag säger sig vara EU-kritiker har spenderat den senaste mandatperioden genom att agera nickedockor inför de expertgrupper som inom EU ligger bakom lagförslagen. Aldrig har man gjort något avgörande för att få till en verklig förändring. Under tiden har Vänsterpartiet föreslagit förändringar i Lissabonfördraget, jobbat mot EU:s försök att reglera friheten på Internet och är dessutom det parti som fått bäst betyg av Naturskyddsföreningen för sitt arbete med miljöfrågor. Vänsterpartiet är ditt EU-kritiska val den 7:e juni!

Fredrik Andersson
distriktsordförande,
Ung Vänster Östergötland

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 30 maj 2009, in Debattartikel, EU. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: