På tal om fattigdom…

I gårdagens Corren (10/8) kunde man läsa en ledare skriven av Maria B Hummelgren som heter ”Subjektiv fattigdom”. I ledaren argumenterar Hummelgren för att fattigdom i Sverige inte finns, och tycker inte att det är något problem att barn i ekonomisk utsatthet stängs ute från allmänna aktiviteter, eller att deras barnbidrag går åt till att betala familjens hyra. Hummelgren påstår att ”den så kallade fattigdomen” i Sverige handlar om den enskilda individens egna val och prioriteringar. Att man mer eller mindre får skylla sig själv om man är fattig:”prioriteringar, synsätt, drömmar och andra omständigheter-ofta självvalda-sätter käppar i hjulet”.

Men fattigdom handlar inte om att en individ har fel ”prioriteringar”. Det handlar om klass, strukturer, vilken politik som förs och hur de ekonomiska maktförhållandena ser ut i samhället. Fattigdom här i Sverige beror ofta på arbetslöshet. Och det är ingen ”självvald omständighet” att t.ex. få sparken för att ens arbetsplats ska läggas ner. Det är inte heller en ”självvald omständighet” att tvingas leva på begränsad sjukpenning på grund av en utsliten rygg.

Det är istället mer lämpligt att börja diskutera (och ifrågasätta!) den ekonomiska ojämlikheten i samhället. Vi kan titta på förmögenhetsstatistiken från år 2004. Den visar att den rikaste tiondelen i Sverige har 2100 miljarder i förmögenhet, medan den fattigaste tiondelen istället har 200 miljarder i skuld (källa:SCB). Klyftan har dessutom ökat på senare år. Man kan således se att de ekonomiska maktförhållandena är gravt skeva även i Sverige. Några har hur mycket som helst medan andra lever under väldigt knappa förhållanden. Det behövs inga fler ledare om ”subjektiv fattigdom”. Det som behövs är en strävan efter social rättvisa, jämlikhet, riktig frihet och oberoende för alla.

Andrea Malesevic
ledamot,
Ung Vänster Linköping

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 12 augusti 2009, in Debattartikel. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Correns ledarsida är så höger den kan vara egentligen. Man kritiserar aldrig den borgerliga regeringen utan går alltid dess ärenden. DN framstår nästan som regeringskritisk i sammanhanget tycker jag. Där finns de i alla fall en liten smula kritik och ”eget tänkande”. Correns ledarsidor är smaklösa att läsa. Man skulle med lätthet kunna tro att dem kom från en annan planet.

  På tal om ditt inlägg, så har du givetvis helt rätt.

  Ber om ursäkt för OT.

 2. Bra skrivet.

 3. Jag håller med Björn, bra skrivet!

  För att citera DLK:

  ”Det är bra att välja i tid,
  så redan som barn:
  Välj dina föräldrar
  med tryggad ekonomi,
  för det kan vara bra,
  så du också kan få en framtid!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: