Underkänn Björklunds förseglade politik

Insändare skriven av Joacim Strand, medlem i Ung Vänster Linköping. Publicerad i Corren 24/8:

Regeringens högerpolitik vilar på en värdekonservatism, där ansvar och tradition får i otidsenliga uttryck. I spetsen av de oföränderliga idealens politik står skolministern, Jan Björklund, med hans befängda och obarmhärtiga skolpolitik. Herr Björklund förespråkar en kategoriseringsskola med en indoktrinerande betyg – och ordningsskolning, där olikheter hos individerna inte tas hänsyn till.

Dock är denna traditionellt auktoritära syn på skolan ingen lösning på den unga generationens svårigheter. Att betygsätta beteende är ingen förebyggande insats och att underkänna en ung individs uppförande fungerar stämpelteoretiskt negativt och bygger upp barriärer istället för förklaringar. Här ursäktas ofta filosofin med individens eget ansvar. Ofta finner man dock förklaringar till svårhanterliga beteenden utanför skolmiljön vilket försvårar individens ork och möjlighet att handla rationellt och självändamålsenligt.

Vårt materiella konsumtionssamhälle är självupptagnare än någonsin och den unga generationen lever i förhållande där prestation och belöningssystem har vecklats in i vardagen. Därav måste samhället verka för att skolan blir en plats där man ska försöka motverka oro, stress och ångest. Satsningar för att utveckla skolan i den riktningen gör man genom att öka pedagogiska och närmare kontakter mellan lärare, annan skolpersonal och elever. Björklund underblåser istället ett hårdare klimat mellan de ovannämnda grupperna, genom de uteblivna satsningarna på mindre klasser, slopade krav på kuratorer och lärarnas ökade auktoritära befogenheter.

Jag tror till skillnad mot regeringen att framtidens utveckling vilar på ungdomen, men genom att kontrollera dens uttryck motverkar man dens maximala förmåga att blomstra i framtiden.

Så när ska Björklund och samhället sluta vara rädda för ungdomen istället för att hjälpa den och samhället framåt?

Joacim Strand
Ung Vänster Linköping

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 03 september 2009, in Debattartikel, Skolpolitik. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: