”Jobbgarantin” för unga

Den 21/12 2009 skriver LO-Tidningen en artikel om jobbgarantin för unga, regeringens åtgärdsprogram för att få bättre siffror i arbetslöshetsstatistiken. I artikeln kommer det fram att endast 8 % av de 34 400 som då var inskrivna fick åtgärder i form av praktik eller utbildning som de har rätt till. Resten fick enbart coachning i att söka jobb trots att jobbgarantin ska vara en garanti där de inskrivna ska ha rätt till åtgärder efter att de har fått vänta i 3 månader inskrivna i Arbetsförmedlingen innan de har rätten till en ungdomsgaranti och en ersättning.

En av dessa ungdomar mellan 16-25 som är inskrivna i jobbgarantin för ungdomar är Peter som berättar för mig att hans coach inte gärna ordnar praktik till de som är med i jobbgarantin på grund av att det är för mycket krångel. Byråkratin är inte det enda som Peter anser är ett problem, utan att gå och vänta i 3 månader utan rätten till en krona är varken bra för samhällsekonomin eller för ungdomen som inte har råd att göra någonting säger han. Det är många fler än Peter som inte gillar regeringens jobbgaranti för unga. Det vimlar av blogginlägg skrivet av ungdomar som menar att 3 månader är en lång tid att vänta på åtgärder och att de åtgärder som sedan kommer inte är tillräckliga.

Om de röd-gröna vinner valet 2010 vill jag se en riktig jobbpolitik och inte en garderob där unga människor placeras utan aktiva åtgärder. Ett starkare samarbete mellan näringslivet och arbetsförmedlingen med bättre möjligheter till praktik och lärlingsplatser som kan leda till fast anställning. Även fler utbildningsplatser är att föredra framför en jobbpolitik som inte bör kallas för någonting annat än ett förvaringsutrymme för människor som regeringen inte vill veta av.

Maria Rönndahl
Ung Vänster,
Boxholm

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 16 februari 2010, in Arbetsmarknad, Debattartikel. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: