Uttalande: Tågpolitiken har spårat ur

Den senaste veckan har tidningarna varit fyllda med artiklar om tågkaoset i Sverige. Östergötland tillhör ett av de län som varit hårdast drabbat. Södra stambanan var redan innan all snö svårt belastad av väldigt mycket trafik. Sen 1980-talet har man i Sverige gjort en hel del förändringar av tågnäringen som vi nu klart och tydligt kan se har inneburit stora försämringar.

Kollektivtrafiken finansieras av oss medborgare genom biljetter men även via skatten. Trots att det är våra skattepengar som står för den största delen av resurserna till kollektivtrafiken så har man lagt ut driften av kollektivtrafiken på privata företag som gör vinst. Vi motsätter oss att det vi betalar i skatt ska hamna i fickorna hos rika gubbar. Det är svårt att samarbeta när det är många olika företag som har hand om olika sträckor, olika stationer och olika stationshus. Det är inte rimligt att det är så många som har hand om små delar som alla ska fungera tillsammans, vilket de inte gör. Att det är många olika företag som driver olika sträckor gör att det är svårt att gå ut med en samlad information om hur den rådande väderleken påverkat olika tåg.

Det blir extra tydligt hur Östgötatrafiken prioriterar när man inför ett nytt, dyrt, dåligt fungerande biljettsystem samtidigt som man vissa dagar inte klarat av att få fram ett enda fungerande tåg. Vi ifrågasätter den ekonomiska prioriteringen på ett nytt biljettsystem när det hade varit bättre att satsa på underhållet av tågen.

Det är ingen överraskning att en vinter som denna påverkar tågtrafiken. Underhållet har länge varit eftersatt och spåren så fullbelastade att om ett tåg blir sent påverkar det alla andra avgångar den dagen. Det behöver satsas på järnvägen, vårt klimat kan inte vänta på att högern vaknar och att oljan sinar. Kollektivtrafiken skulle fungera mycket bättre om den i framtiden helt drivs av offentlig sektor istället för av privata företag med vinstintressen.  Det krävs en förändring nu, Ung Vänster kräver en fungerande och avgiftsfri kollektivtrafik i Östergötland.

Uttalande antaget av Ung Vänster Östergötlands distriktsårskonferens 100227


För mer information, kontakta:

Fredrik Andersson, distriktsordförande
fredrik.andersson@ungvanster.se, 070-64 75 983

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 28 februari 2010, in Uttalande. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: