Replik till CUF Östergötland

Insändare inskickad till Extra Östergötland, som svar till en insändare skriven av CUF-ordföranden i länet:

I en insändare i Extra Östergötland (29:e april) skriver Alexander Woodhouse från CUF om den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige. Han använder detta faktum som en förevändning för att attackera arbetstryggheten genom att hävda att LAS och dess turordningsregler är anledningen till arbetslöshetsproblemet bland ungdomar. Detta stämmer dock inte.

Det finns inget samband mellan LAS och den höga ungdomsarbetslösheten. Under de senaste 15-20 åren har anställningsskyddet i Sverige blivit allt mer ”flexibelt” till arbetsgivarens fördel. Det har blivit lättare att använda visstidsanställningar, något som speciellt har drabbat ungdomar som många gånger arbetar under otrygga former, och det är just det faktum att dessa inte ens omfattas av LAS som är det stora problemet! Detta, tillsammans med att stora kullar av ungdomar är nyinträdda på arbetsmarknaden, skapar stor arbetslöshet i denna grupp.

Enligt TCO är det enbart 2,5 % av alla ungdomar, som har blivit arbetslösa i situationer där turordningsreglerna kan ha använts. Så varför väljer Centern att göra detta till sin stora valfråga? Jo, precis som i alla tider så ställer sig högern på arbetsgivarnas sida, och ett försvagat arbetsskydd tjänar aldrig de anställda på. Vågar man påpeka missförhållanden på jobbet om det blir enkom upp till arbetsgivaren att välja och vraka när denna ska avskeda folk? Vågar man gå ut och kräva högre lön om man är underbetald? Om konsekvensen är att man gör sig impopulär hos arbetsgivaren och riskerar att få sparken i ett läge med försvagad arbetsrätt så blir svaret nej. ”Den som bråkar får gå” verkar vara Centerns slogan i denna valrörelse!

Fredrik Andersson
distriktsordförande,
Ung Vänster Östergötland

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 03 maj 2010, in Arbetsmarknad, Debattartikel. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: