EU:s flyktingpolitik driver människor till döden!

Dilara Cetinkaya från Ung Vänster Linköping har skrivit en debattartikel tillsammans med Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Den publicerades i Flamman den 27:e maj 2010 och återges här:

EU:s flyktingpolitik är en humanitär katastrof. I takt med att murarna runt Fästning Europa byggs allt högre har möjligheterna för ett lagligt inträde i EU blivit allt svårare. Flyktingar kan endast vända sig till människosmugglare för att kunna söka asyl i ett europeiskt land. Vägen till Europa innebär ibland vägen mot döden. Varje vecka korsar flera hundratals flyktingar Medelhavet för att söka sig ett bättre liv i Europa. En kombination av hårt väder och överlastade undermåliga båtar leder ofta till att många passagerare i flyktbåtar drunknar innan de når fram till kustgränsen i ett EU-land.

Samtidigt driver EU:s hårt kritiserade gränsövervakningsbyrå, Frontex, militära insatser för att hindra människor att nå EU. Med helikoptrar och patrullbåtar som anskaffats från länder som Italien, Finland och Spanien kan Frontex pressa tillbaka flyktingar, vilket kan innebära döden då flyktbåtarna måste vända om. Frontex har ett flertal gånger blivit starkt kritiserat av människorättsorganisationer. Man menar att gränsövervakningsbyrån stänger ute människor som flyr från de krig och den misär som ofta orsakats av EU:s delaktigheter i en orättvis världshandel och export av vapen till u-länderna.

EU:s restriktiva flyktingpolitik strider mot FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som slår fast att ”Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse.” EU bryter med andra ord mot sina internationella förpliktelser när man hindrar människor att få sina skyddsbehov prövade i en rättssäker asylprocess.

Under det svenska EU-ordförandeskapet borde den borgerliga regeringen ha sett till att asylrätten inte urholkas. Man hade vid interna och offentliga överläggningar i EU kunnat stå upp för människors behov av skydd och förklara flyktingskapets utsatthet. Men viktigast av allt. EU måste ta sitt ansvar och motarbeta de orsaker som ligger till grund för att människor flyr från sina hem. Men regeringen har istället varit fullt upptagen med att bygga murarna runt EU allt högre. Det är en skam.

Dilara Cetinkaya
Ung Vänster Linköping

Kalle Larsson
Flyktingpolitisk talesperson (V)

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 30 maj 2010, in Debattartikel, EU. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: