Vill regeringen ha det som i Sovjet?

Regeringen anklagar ofta vänstern för att vilja att staten ska bestämma allt i människors liv. Men det övervakningssamhälle som växer fram är det högern som står i första ledet för. Med tanke på de senaste årens utveckling kan man konstatera att det i själva verket är de som bedriver sovjetpolitik.   
 
Trygghet skapas inte genom att göra människor misstänksamma mot varandra. Regeringen bygger sin politik på att göra just detta. Övervakningslagar röstas igenom med ett påhittat terroristhot som förevändning, nedmonteringen av A-kassan legitimeras med hänvisning till lathet bland arbetslösa och sjuka, och arbetsmarknadsministern påstår att ungdomsarbetslösheten beror på att ungdomar bara sitter hemma och spelar TV-spel. Högerns verklighetsbeskrivning är falsk, och vi menar att man måste bygga ett samhälle där man har tilltro till sina medmänniskor.
 
Ung Vänster vill bland annat göra detta genom att riva upp högerns Sovjetinspirerade övervakningslagar, som FRA, ACTA och IPRED. Istället för att jaga en fildelande ungdomsgeneration bör man skapa ett digitalt bibliotek där man kan ladda ner till exempel musik, samtidigt som upphovsmännen får ersättning genom ett system liknande det som används på de vanliga biblioteken. Kostnaden för detta understiger vida den ekonomiskt och moraliskt tveksamma apparat som krävs för att jaga alla fildelande ungdomar.  

Tova Mattsson
distriktsstyrelseledamot,
Ung Vänster Östergötland

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 16 juni 2010, in Debattartikel. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: