Rädda klimatet – tänk kollektivt

All seriös vetenskap pekar på att vi står inför ett stort klimathot. Det är ett hot som kräver kollektiva åtgärder. Även om det är bra att människor konsumerar klimatsmart, är det genom politisk organisering och politiska beslut som man kan åstadkomma verklig och varaktig förändring.

Ung Vänster vill satsa på förnyelsebar energi istället för att till exempel öppna upp för ny kärnkraft. Uranbrytning är extremt miljöfarlig och hälsofarlig för de som arbetar i gruvorna. En utvidgad kärnkraftsindustri kommer att tvinga fram uranbrytning på allt fler platser i världen. En röst på högern innebär att planerna på uranbrytning i Sverige kan komma att förverkligas.

Ung Vänster vill göra kollektivtrafiken avgiftsfri och tillgänglig för alla. Biljettpriset är redan idag kraftigt subventionerat så kostnaden för staten skulle bli förhållandevis liten. Det här är också en nödvändig lösning för att minska bilismen, och innebär att man använder sig av kollektiva lösningar på kollektiva problem.

Ung Vänster vill att klimattänkandet ska genomsyra bostadsbyggandet. Vi vill också se att miljonprogrammen, som idag läcker väldigt mycket värme, renoveras så att energiåtgången minskar. Den här typen av byggsatsningar slår flera flugor i en smäll. Det skapar en massa jobb samtidigt som det lindrar bostadsbristen och ser till att påfresta klimatet i en mindre utsträckning.

De senaste fyra åren har varit förlorade år för miljön. Regeringen har varit oerhört passiv och offensiva satsningar har uteblivit helt. Samtidigt har man i ett flertal frågor agerat helt kontraproduktivt ur ett miljöperspektiv. Man förespråkar bland annat ett byggande av den hårt kritiserade Förbifart Stockholm och man har avskaffat miljöskatten på handelsgödsel. Samtidigt sviker Centerpartiet sina väljare genom att ställa sig bakom förslag på avskaffandet av lagen som förbjuder uppförande av nya kärnkraftverk. Ett byte av politik kräver onekligen ett byte av regering!

Fredrik Andersson
Paulina Henrichsén
Tobias Lundgren
Felicia Lindén
Elsa Ternström
Ung Vänster Linköping

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 11 juli 2010, i Debattartikel, Miljö/Klimat. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: