Skolan ska inte vara en sedelpress åt överklassen

Under den senaste mandatperioden, då överklassens representanter har styrt Sverige i form av den borgerliga alliansregeringen, har lärartätheten i svenska skolor nått nya bottennivåer. Exempelvis har gymnasieskolan gått ifrån 9,1 lärare per 100 elever till 7,9 lärare per 100 elever sedan den förra borgerliga mandatperiodens nedskärningsstorm.

Istället för att förbättra kvaliteten i skolan och öka lärartätheten så försöker borgarregeringen lösa problemet genom att underlätta för stora multinationella företag att ta ut vinst på verksamheten genom att omvandla välfärden och skolan till privata vinstdrivande företag.

Ung Vänster tycker att det är helt fel att pengar som borde återinvesteras i skolverksamheten istället går till att finansiera överklassens fester och bättra på aktieägarnas miljonkapital. Det är heller inga struntsummor som går till vinst i börsnoterade och kapitalistiskt drivna skolor. Sveriges 300 privata skolföretag gick tillsammans med en halv miljard i vinst 2007. Av detta gick 84 miljoner kronor till utdelning för aktieägarna.

Ung Vänster säger nej till vinstslöseriet i skolan och kräver att vinstuttag i skolorna förbjuds. Överklassens fest är slut och de redan rika ska inte bli rikare på våra skattepengar!

Tommie Petersson
Ung Vänster Östergötland

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 10 augusti 2010, in Debattartikel, Skolpolitik. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: