Krafttag mot klimathotet – en fråga om rättvisa!

Det finns en väldigt grundläggande och tragisk sanning om världen idag. En sanning som vi socialister har känt till sedan Karl Marx kom med sin banbrytande forskning på 1800-talet. Detta obestridliga faktum är att mänskligheten är uppdelad i två motstridande intressegrupper: de som har och de som inte har, de fattiga i arbetarklassen och de rika i överklassen. Vänsterrörelsen var först i Sverige med att föra upp klimat- och miljöfrågorna i den offentliga debatten, och om man ska tro Svenska Naturskyddsföreningen har vi också den bästa politiken på området.

Men hur går vänsterpolitik ihop med miljöfrågan? Jo, det är så att även miljöfrågan i grund och botten är en fråga om rättvis fördelning och solidaritet. De rika länderna i världen släpper ut betydligt mer växthusgaser än vad de fattiga länderna gör, trots att de fattigare kanske skulle behöva ett större miljöutrymme för att kunna bygga upp sina ekonomier. Det är även så att rika inom varje land släpper ut mer än de fattiga. Precis som alltid är det arbetarklassen som får betala notan när överklassen har festat klart och mycket riktigt är det också världens fattigare länder som drabbas hårdast av klimat- och miljöförändringarna.

Det är dags att sätta ner foten och säga åt överklassen att deras världsförstörande fest är slut! Istället för tomt pladder vill vi i Ung Vänster och Vänsterpartiet se stora kraftfulla kollektiva och strukturella åtgärder. Åtgärder och insatser som skulle göra stor skillnad för världens klimat och världens fattiga. Vi vill satsa kraftfullt på järnväg och kollektivtrafik, vi vill bygga klimatsmarta bostäder och renovera de gamla miljonprogrammen samt satsa oerhört mycket resurser på att fasa ut fossila bränslekällor genom investering i förnyelsebar energi och forskning.

Rösta på vänsterpartiet den 19:e september – om du också vill se krafttag mot klimathotet!

Tommie Petersson
Vice ordförande
Ung Vänster Östergötland

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 11 augusti 2010, in Debattartikel, Miljö/Klimat. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: