Vi har råd att satsa

När tidigare generationer växte upp så byggde man ett land som på många sätt var unikt i internationella jämförelser. När samhällets rikedomar ökade såg man också ett utrymme för att satsa på att bygga en välfärd för alla. Man såg till att skolan, sjukvården och bostadspolitiken utformades på ett sätt som gjorde den tillgänglig för fler, oavsett hur rik man var.

Det som var möjlig att göra då är möjligt att göra igen. Och det är möjligt att gå ännu längre, för samhällets rikedomar har faktiskt fortsatt att öka. Vi har råd att göra kollektivtrafiken avgiftsfri, att bygga fler billiga hyresrätter, och se till att det kostar mer att anställa på otrygga villkor så att möjligheten att få ett fast jobb förbättras.

När man lyssnar på högerns företrädare låter det precis som om det vore tvärtom – samhället blir visserligen rikare men någon form av naturlag gör att vi bara kan skära ner och försämra. Sanningen är att om man prioriterar att sänka skatten med 100 miljarder kronor, mest för de som tjänar mest, då minskar också möjligheterna att återigen bygga världens bästa välfärd. De senaste fyra åren har inneburit en massiv överföring av rikedomar från de som behöver resurserna mest, till dem som redan har. Hur fördelningen av rikedomar kommer att se ut i framtiden beror på politiska vägval, och samhällsutvecklingen är inte skriven i sten.

Det spelar roll vad vi gör nu för vad som ska bli Sverige i framtiden, och vi behöver vara många som röstar på Vänsterpartiet och kräver en ny politik de kommande fyra åren. En politik som ger fler och tryggare jobb, fler bostäder och satsningar på miljövänlig infrastruktur. I högerregeringens Sverige har överklassen haft all anledning att fira. Det är dags att förstöra den festen, för alla vi andra förtjänar bättre än nedskärningar och försämringar.

Fredrik Andersson
Distriktsordförande,
Ung Vänster Östergötland

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 28 augusti 2010, i Debattartikel, Ekonomi. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: