Fler lärare istället för fler riskkapitalister

I onsdags visade SVT:s program Uppdrag granskning, hur den svenska skolan har blivit big business. Av de fem största skolbolagen i Sverige ägs fyra av riskkapitalbolag. Ett sådant bolag sysslar enbart med att äga andra företag, och hoppas på att tjäna pengar på att i framtiden sälja det vidare. Academedia, som är den största skolkoncernen i Sverige och förra året gjorde en vinst på 140 miljoner kronor, såldes till två fonder registrerade i skatteparadis. I programmet kan man också se hur Vittra, som är en del i samma koncern, använder skattemedel till bonusar och skyhöga chefslöner. Tidigare har lärarna till och med fått bonus om de sätter höga betyg på eleverna.

Vinstintressen, riskkapitalbolag och skatteparadis ska inte ha med den svenska skolan att göra. I Sverige går var fjärde elev ur gymnasiet utan fullständiga betyg, samtidigt slösas hundratals miljoner bort på vinster. Det är helt sjukt. Det som den svenska skolan behöver är inte fler riskkapitalister, utan fler lärare, och då har vi helt enkelt inte råd med något vinstslöseri!

Media: SVT, Aftonbladet.

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 15 september 2010, in Skolpolitik. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: