Håll ihop mot rasismen

Det är ingen slump att ett rasistiskt och främlingsfientligt parti har tagit plats i Sveriges riksdag efter riksdagsvalet. Det är en följd av en lång tids utveckling med ökande ojämlikhet och orättvisa, där det ökande missnöjet också ökat risken för att människor skulle vända sig till ett populistiskt parti av SD:s typ. Främlingsfientlighet och rasism växer aldrig fram av en slump, utan är en funktion av en politik som misslyckas med att skapa rättvisa.

Vi lever i en tid där verkliga intressekonflikter sällan diskuteras. Istället för att diskutera bostadsbrist, arbetslöshet och segregationen i skolan som problem som drabbar alla som saknar ekonomiska resurser, så beskrivs dessa problem som ”integrationsproblem”. I själva verket har svenskar och invandrare gemensamma intressen av en politik för minskade klyftor och ekonomisk rättvisa. Vi tjänar på att hålla ihop, oavsett vilken nationalitet eller vilket ursprung vi har.

De som står i vägen för att en sådan politik ska bli verklighet är som vanligt de som tjänar miljoner på att klyftorna består, och som hellre ser skattesänkningar än att man ser till att alla har en schysst levnadsstandard. Högerförslag av typen att vi ska göra olika invandrartäta förortsområden till ekonomiska frizoner blir därmed inget annat än statligt sanktionerad diskriminering.

Fattigdom skapar problem, och dessa problem tenderar att skapa motsättningar som riskerar att leda till främlingsfientlighet och rasism. Vill man på allvar komma till rätta med problemen så gäller det därmed att återskapa en politik för full sysselsättning, satsningar på skolan och vården med allt vad det innebär i form av minskade klyftor mellan människor. Här har högern misslyckats och för detta förtjänar man en kraftfull och kritisk opposition.

Fredrik Andersson

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 13 oktober 2010, in Antirasism, Debattartikel. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Vi ”välkomnar” rasisterna till Norrköpings kommunfullmäktige.

  Den 1:e november genomförs första kommunfullmäktigemöte efter valet. I Norrköping gick Sverigedemokraterna framåt från två mandat till fyra.

  PROTESTERA MOT SD POLITIK, KLOCKAN 16.00
  Vi kommer att arrangera en protest utanför Norrköpings kommunfullmäktige, Trädgårdsgatan 21 och möta upp Sverigedemokraterna representanter för att visa vad vi tycker om partiet med början klockan 16.00. Vi protestera emot Sverigedemokraterna borgerliga, rasistiska och antifackliga politik.

  Det finns mycket att kritisera i Sverigedemokraternas politik. Att min genom sin skattepolitik enbart gynnar de rika med skattesänkningar och att man vill göra arbetare rättlösa genom förändringar i Lagen om anställningstrygghet, LAS men även minska fackets inflytande. Sverigedemokraterna vill göra skillnad på medborgare efter vilken hudfärg man har och vart man har sina rötter. Idag den 1:e november fortsätter vi motstånd mot deras högerpolitik som inte gynnar oss som arbetare, sjukskrivna, studenter och arbetslösa.

  TRUBADURAFTON FÖR GÖMDA FLYKTINGAR, KLOCKAN 17.00
  Klockan 17.oo arrangeras ett trubadurafton på Norrköpings LS lokal, trädgårdsgatan 16.

  SLUT UPP!
  Arrangörer är:
  Klasskamp Östergötland
  http://www.klasskampostergotland.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: