Tal från gårdagens manifestation

Ett av talen som hölls under gårdagens manifestation mot rasism, som Ung Vänster anordnade tillsammans med VSF och Vänsterpartiet:

Kamrater!

Vi har samlats här idag för att minnas natten mellan den nionde och tionde november 1938. En natt där nazisterna i Tyskland misshandlade tiotusentals judar, vandaliserade ett stort antal butiker ägda av judar och brände ner synagogor. Andra som föll offer för nazisternas hat var till exempel romer, homosexuella och kommunister. Människor som på grund av sitt etniska ursprung, sexuella läggning eller politiska åsikt inte passade in i nazisternas samhälle.

Varje år minns vi natten mellan den 9:e och 10:e november 1938. Vi måste fortsätta minnas den. Vi måste minnas den för att påminna varandra om att detta aldrig får hända igen. Lika mycket som vi är här för att minnas den tragedi som kristallnatten och förintelsen utgjorde, lika mycket är vi här för att visa vår avsky för rasismen som finns idag.

En högervind har blåst över Europa. Högerpolitiken skapar klyftor mellan människor och skapar missnöje, vilket gynnar främlingsfientliga rörelser att växa sig starka. I flera av våra närliggande länder har främlingsfientliga partier etablerat sig och är med och påverkar invandringspolitiken på en grund av rasistiska värderingar. I Frankrike har det gått så långt att romer bokstavligt talat jagas ut ur landet på grund av sitt etniska ursprung. I vårt grannland Danmark sitter Dansk Folkeparti och för en politik som vill hindra flyktingar från att komma in i landet. Skillnad görs på folk och folk.

2010 är ett speciellt år för Sverige. För första gången på många, många år har en borgerlig regering återvalts för en andra mandatperiod och även ett främlingsfientligt parti, Sverigedemokraterna, har valts in i riksdagen. Vårt land präglas just nu av en borgerlig missnöjespolitik som skapar klyftor mellan människor istället för att förbättra den välfärd som vi alla får ta del av, och det är Sverigedemokraterna inte sena med att utnyttja och peka ut invandrarna som orsaken till våra problem.

Kamrater. Det är viktigare nu än på mycket länge att vi varje dag visar vårt motstånd mot rasismen.  På våra skolor, våra arbeten och ute på gator och torg. Det är genom att vi organiserar oss som vi utgör det bästa motståndet. När vi är många så är vi starka, och vi måste bekämpa rasismen, var den än dyker upp.

Vi kommer att fortsätta vår kamp för allas lika värde. Det är därför vi står här idag och det är därför vi fortsätter kampen imorgon och varje dag som kommer. Ingen kan hindra vår rätt till lika värde. Tack.

Tove Kättström

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 11 november 2010, in Antirasism, Manifestation. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: