Inga fler ursäkter!

Nu drar Ung Vänster igång en feministisk kampanj som vi kallar för ”Inga fler ursäkter!”. Vi är trötta på likgiltigheten när det kommer till att skapa ett mer jämställt samhälle, och vi nöjer oss inte med kommentarer om att vi skulle vara världens mest jämställda land. Det finns massor kvar att göra, och det finns inga ursäkter som motiverar varför man skulle nöja sig med den rådande situationen! Nedan följer ett utdrag från kampanjhandledningen:

”Feminismen har på många sätt saknats på den politiska dagordningen under större delen av 2000-talet och under åren med borgerlig regering har det varit om möjligt ännu tystare.

I valrörelsen var vi ensamma om att prata om rätten till heltid, unga tjejers ohälsa och om att förbättra villkoren för kvinnor inom vården, omsorgen och resten av den offentliga sektorn. Istället dominerades debatten helt av bakåtsträvande reformer som hushållsnära tjänster eller vårdnadsbidrag och under flera år har förslag som att legalisera sexköp och ifrågasättande av kvinnors aborträtt förts upp till diskussion. Diskussionen om att tillåta surrogatmödraskap är ett annat exempel.

Denna totala ovilja att ta kvinnors problem på allvar är konsekvent genom hela den borgerliga politiken. Kvinnor tjänar i allmänhet betydligt mer på omfördelning än ett hemmafrubidrag. En stark välfärd och en utbyggd barnomsorg är den bästa garanten för ekonomisk självständighet. Försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen drabbar kvinnor hårdast. Kvinnor är oftare visstidsanställda, deltidsarbetslösa, föräldralediga, hemma med sjukt barn och långtidssjukskrivna än män. Därmed är kvinnor som grupp en av de största förlorarna på regeringens politik.

Feminisimen är starkt tillbakapressad, samtidigt som unga tjejer mår allt sämre. Stress, oro och psykisk och fysisk ohälsa ökar, likaså det sexualiserade våldet. Det behövs någon som ställer sig på tjejers sida och tar de här frågorna på allvar. Det är vad vi ska göra med kampanjen ”Inga fler ursäkter”.”

Annonser

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 04 januari 2011, i Feminism. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: