Rätt till trygga jobb

Söndagen den 20:e februari sände SVT:s Dokument Inifrån en dokumentär där verkligheten för många ungdomar på arbetsmarknaden skildras. Det är en verklighet där företagen sätter otrygga anställningar i system och där det görs klart för de anställda att man alltid är utbytbar. Om kritik uttrycks på arbetsplatsen så är det alltid möjligt för företaget att ge den anställde sparken, ”för det finns hur många som helst som står i kö för att få jobba istället för dig”.

Den här situationen är en konsekvens av en politisk utveckling där man successivt monterat ned anställningstryggheten. Men det är ett problem för fler än de som drabbas direkt. I ett läge där försämrade socialförsäkringssystem gör arbetslösa desperata, och där försämrad anställningstrygghet gör anställda utbytbara, så minskar möjligheten att förbättra villkoren för alla de som idag har en anställning. För den som bråkar får gå.

Istället för att skapa en arbetsmarknad som förbättrar villkoren för alla, väljer regeringen att ställa människor mot varandra. Idag har 45 % av alla ungdomar mellan 20-24 år en tillfällig anställning. Särskilt vanligt är det bland unga tjejer. Det är ett stort problem, och försämrar ungdomars möjlighet att planera sin ekonomi, skaffa bostad eller organisera sig fackligt. Det är också en av de största anledningarna till den höga ungdomsarbetslösheten då det möjliggör att enkelt göra sig av med anställd personal.

Ungdomar har blivit en reservarbetskraft på arbetsmarknaden som förväntas stå ut med vilka villkor som helst. Ung Vänster kräver en förändring. Vi vill att man höjer arbetsgivaravgiften för visstidsanställningar, så att det lönar sig att istället använda sig av fasta anställningar. Vi vill också att man genom lagstiftning gör det svårare för företag att anställa på otrygga villkor.

Fredrik Andersson

Ung Vänster Linköping

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 27 februari 2011, in Arbetsmarknad, Debattartikel. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: