8 mars talet i Linköping

Idag är det Internationella Kvinnodagen, så det här talet kommer att handla mycket om kvinnor.

Vi från Ung Vänster ser, som feminister, att kvinnor som grupp är underordnade män som grupp. Denna maktordning kallar vi för könsmaktsordningen, och det är den som vi vill upphäva. Det finns väldigt mycket man vill tala om en dag som denna, så jag har fått välja ut vissa delar och hoppa över andra delar. Jag tänkte hur som helst börja i Sverige. 

Rätten till heltid är någonting som vi i Ung Vänster driver starkt, och som på många sätt är en jämställdhetsfråga. Som i många andra länder ser vi även i Sverige att den offentliga sektorn är en väldigt viktig aréna för kvinnor. Dels för att det är många kvinnors arbetsplats, och dels för att en stärkt offentlig sektor är en förutsättning för till exempel fler dagisplatser och mer personal på skolor. Att kvinnor fortfarande står för större delen av hemarbetet är ett faktum, och det krävs ingen superhjärna för att lista ut att en brist på dagisplatser och mindre skolpersonal i dagsläget skulle leda till att fler kvinnor tvingas stanna hemma med barnen. Extra svårt är blir detta ofta för ensamstående mammor. Vi tar ställning mot hemmafruidealet och för en jämställd arbetsplats kräver vi rätt till trygga jobb och 6 timmars arbetsdag.

En utbyggd välfärd är även avgörande viktigt för unga tjejer. Unga tjejer i Sverige är en grupp i samhället som mår allt sämre. Det kan bero på allt ifrån omöjliga skönhetsideal, stress över skolarbete,  eller att man är utsatt för våld i sin relation. När regeringen skär ner på välfärden får unga tjejer betala med sin hälsa, genom att skolsköterskor och kuratorer allt mer sällan finns på plats i skolan, eller att den kommunala ungdomsmottagningen kan tvingas minska sina öppettider. Att må bra verkar inte ses som en rättighet, utan hälsan läggs ut som en vara likt andra på marknaden. Privata aktörer och vinstintressen får inte styra vår hälsa, vi har rätt att må bra!

Några av de värsta uttrycken för könsmaktsordningen är det sexualiserade våldet, och blott rädslan för att bli utsatt för detta, är någonting som varje dag begränsar kvinnors liv. Vi brukar prata om vardagsrädsla, som fått sitt namn just på grund av att det är en del av vardagen, en del som många kanske inte ens reflekterar över. Det kan handla om att ta omvägar hem från bussen, undvika mörka platser och till och med strunta i att gå ut om man inte vet att man kommer att få sällskap hem. Och samtidigt är det ett faktum att det mesta våld mot kvinnor sker i hemmet, bakom fyra väggar.

Ett verktyg för att bekämpa vår vardagsrädsla och känna oss tryggare både hemma och ute, är att lära oss feministiskt självförsvar. Feministiskt självförsvar går ut på att vi lär oss att sätta värde på oss själva, växa och stärka vårt systerskap med andra kvinnor, och att ge oss verktygen att faktiskt kunna försvara oss. Och blott vetskapen om att man kan försvara sig om man skulle behöva göra det, medför en trygghet och hjälper oss kvinnor att ta den plats som faktiskt är vår. Och vi vägrar att fortsätta låta oss begränsas.

I dagens Sverige ser vi hur feminismen försvinner mer och mer från den politiska dagordningen. På sin höjd ser vi regeringen lägga fram förslag på reformer som är rent kvinnofientliga och bakåtsträvande, men som maskeras under feminismens namn.

Sedan januari i år driver vi i Ung Vänster kampanjen ”Inga fler ursäkter!” som en feministisk offensiv, i syfte att föra upp feminismen på dagordningen och faktiskt genomföra riktiga reformer för att förbättra jämställdheten. Vi ser idag hur unga tjejer mår allt sämre, tvingas jobba med de osäkraste anställningarna och tvingas begränsa sig i sin vardag på grund av rädsla och otrygghet. Istället för låtsasreformer som vårdnadsbidrag och RUT-avdrag, kräver vi rätten till trygga jobb, rätten att må bra och vi kräver att det ska finnas feministiskt självförsvar i varenda skola i hela Sverige!

Lite likt samma taktik som kvinnofientliga reformer får att framställas som feministiska, missbrukas feminismens namn för att legitimera det som utgör en stor del av kvinnoförtrycket, kvinnan som vara. Jag pratar om bland annat prostitutionen och den trafficking som kommer som en konsekvens av detta. Nyliberala tankar om att det är ”kvinnans fria vilja” som styr, och att det är ett “normbrytande sätt att se på sex” matar oss i media, och termen ”sexarbete” används för att få sexet att  framstå som en vara likt alla andra och mörka det som faktiskt sker, att det handlas med människor. I kampen för kvinnans rätt till sin egen kropp, måste vi hela tiden ta stark ställning mot denna industri, som även innefattar surrogatmödraskap, där fattiga kvinnor i Indien agerar behållare åt välbeställda par i Väst. Det har sagts många gånger men vi måste fortsätta att säga det: vi har rätt till våra kroppar!

Ni märker att, precis som jag sa i början, det här talet handlar mycket om kvinnor och riktas mycket till kvinnor, och jag tänkte även avsluta så.

För att, även i Sverige där många människor ärligt kan ställa sig bakom den feministiska fanan och kämpa för jämställdhet, så är det ett måste i den kampen, att vi kvinnor också fortsätter att organisera oss tillsammans. Det har varit ovärdeligt i den kvinnokamp som varit, den kvinnokamp som är, och den kvinnokamp som kommer att fortsätta. Idag är det internationella kvinnodagen. I världens alla länder höjs idag röster för våra rättigheter och för vår frigörelse. Vi lever i olika länder och under olika förutsättningar, men vi lever under samma strukturella förtryck, och det kan vi utnyttja i en enad kamp. Genom att organisera oss blir vi starkare, och vi är många, vi är faktiskt hälften, och vi kommer aldrig att vara tysta.

Idag är det Internationella kvinnodagen, men feminister är vi året om.

Och kamrater,
systrar,
Kampen fortsätter.

Tove Kättström
Ung Vänster Linköping

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 12 mars 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: