Trygga jobb är viktigt

I min artikel skrev jag om hur ungdomar utnyttjas på arbetsmarknaden, till följd av alldeles för generösa regler om visstidsanställningar. Det här något som riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) inte bryr sig om, utan tvärtom förespråkar hon ännu mer otrygghet bakom retoriska rökridåer om ”att det ska vara enkelt att anställa”. I själva verket handlar det om att Malmberg vill föra över mer pengar och kontroll från den anställde till den rika samhällsklass som hon och sitt parti företräder.

Från början skapades visstidsanställningen för att företagen skulle kunna ”kapa” tillfälliga toppar i orderingången till följd av säsongsvariationer. Poängen med min artikel är att reglerna nu blivit så frikostiga att vi ungdomar som idag träder in på arbetsmarknaden systematiskt utnyttjas som ”slit-och-släng”-arbetskraft.

Idag har användandet av visstidsanställningar blivit så omfattande att det sällan finns några sakliga skäl för varför man inte lika gärna kunde ha anställt på fast anställning. Varför ska det till exempel behöva vara så vanligt med behovsanställningar inom vården och äldreomsorgen, samtidigt som vi vet att behovet av vård kommer att öka med en åldrande befolkning? Det finns inga skäl att tro att behovet av deras arbetskraft skulle försvinna inom de närmsta månaderna.

Malmberg undrar hur högre arbetsgivaravgifter för visstidsanställningar skulle kunna leda till sänkt ungdomsarbetslöshet. Idag ser vi hur ungdomar, som i mycket högre grad har otrygga anställningar jämfört med äldre generationer, också har en betydligt högre arbetslöshet. En stor anledning till det är att ett företag väldigt enkelt kan göra sig av med en ung anställd, istället för att i första hand spara på andra saker. En höjd avgift för otrygga jobb, skulle öka andelen fast anställda och minska risken för osakliga uppsägningar.

Fredrik Andersson
Ung Vänster Linköping

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 12 mars 2011, in Arbetsmarknad, Debattartikel. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: