Feministiskt självförsvar i skolan nu!

Alla känner någon som har blivit utsatt för det sexualiserade våldet . Det sexualiserade våldet är den typen av våld som tjejer oftast faller offer för just av den enkla anledningen att man är tjej. Det finns en skala som beskriver det sexualiserade våldets olika grader. På skalan hittar vi blickar, tafsningar och verbala handlingar (de lägre graderna) längst till vänster på skalan medans de högre graderna finns längst ut till höger på skalan, såsom misshandel och våldtäkt.

Genom media får vi ofta en felaktig och skev bild av hur en våldtäkt går till. I de flesta fallen är det inte den ”läskige mannen” som hoppar fram bakom en buske i den möra parken som är den typiska våldtäcksmannen. Misshandel och våldtäckt sker oftast i hemmet, mellan fyra väggar. Faktum är att så mycket som 80 % av alla våldtäkter sker i hemmet då förövaren är en person som känner offret. Att sådana typer av brott begås mellan fyra väggar gör det väldigt svårt att anmäla.
BRÅ, brottsförebyggande rådet, vet att mörkertalet är stort när det gäller våldtäkter. De tror att det sker 90 % fler våldtäkter utöver de som anmäls, det vill säga mer än dubbelt så många! Förra året anmäldes 27 000 våldtäkter och det sker ungefär tre våldtäkter i timmen i Sverige.

Men varför stannar en tjej i en misshandelsrelation? Nästan ingen kille slår en tjej på första träffen, men allt eftersom skär han av hennes livsutrymme. När det första slaget kommer (och sedan flera slag efter det) ser hon det som normalt, att hon förtjänar det eftersom hon bara har honom att få bekräftelse ifrån. Denna process kallas för normaliseringsprocessen och den sker över en längre tid.

Nu ska det bli stopp för tjejers vardagsrädslor! Ingen tjej ska behöva vara rädd och ta omvägar från bussen på kvällen. Ingen tjej ska behöva hoppa över den där fotbollsträningen som är sent på kvällen bara för att hon är rädd för att bli överfallen. Ingen tjej ska behöva vara rädd för att gå förbi det jobbiga killgänget i skolan och ingen tjej ska behöva leva i skräck i sitt eget hem!
* Genom feministiskt självförsvar får man lära sig att sätta värde på sig själv. Man får lära sig att ta tillbaka rätten över sin kropp och vända tänkandet i en hotfull situation, från att se låsningar till att se möjligheter.
*Vetskapen om att man är värd att försvara, och att man får göra det med våld om man måste, stärker självförtroendet. Detta bidrar till att tjejer som lärt sig feministiskt självförsvar växer och får lättare att hävda sig även i situationer som inte är direkt hotfulla.
*Till skillnad från karate och andra kampsorter så ska det räcka med att bara gå på ett pass i feministiskt självförsvar, inte 2-4 år.
Separatistiskt självförsvar är ett måste! Bland annat för undervisningsklimatet, är en kille som utsätter sin flickvän för våld med på ett pass uppstår det komplikationer. En tjej som vill berätta vad hon har varit med om ska inte behöva bli ifrågasatt.
*Att genom feministiskt självförsvar få bekräftelse av andra tjejer som har varit med om samma sak är
viktigt, man är inte ensam. Det är aldrig ditt eget fel om du utsätts för misshandel eller våldtäkt. Du är värd att försvara dig och du har rätten att göra det!

Inga fler ursäkter, feministiskt självförsvar i skolan nu!

Insändare av:
Pernilla Karlsson, ordförande
Ung Vänster Linköping

Anna Jaksic, ordförande
Ung Vänster Östergötland

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 07 maj 2011, i Feminism, Skolpolitik. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Det finns redan Feministiskt Självförsvar i skolan. Håller inte med om allt du skriver.

  Vi har under flera år haft feministiskt självförsvar för skolor i Norrköpings kommun, (Ebersteinska skolan, Hagagymnasiet, Kungsgårdsskolan och De Geersskolan).

  Du skriver:
  ”*Till skillnad från karate och andra kampsorter så ska det räcka med att bara gå på ett pass i feministiskt självförsvar, inte 2-4 år.”

  Självförsvar är en färskvara, att gå en lektion och tro att man kan klara sig på det är att inge falska förhoppningar för utsatta personer. En kurs ska vara uppbyggd av diskussioner, och mysket praktiska övningar.

  Det sägs att det tar 10.000 timmar att bli en bra fotbollsspelare, hur ska man då kunna läsa en motståndare, hantera ett angrepp och reda ut obehagliga situationer på en timme.

  Ja, det går att lära ut grunder på ett par timmar, Ja, det går att lösa många situationer efter en sådan kurs, men om du inte använder det någon gång, hur ska du komma ihåg det när paniken växer?

  Håller med att detta är ett problem, håller med om att detta ska finnas i ALLA skolor.

  //Daniel Wiberg
  Självförsvarsinstruktör
  Kenpo Självförsvarsstudio
  Norrköping

  • ungvansterost

   Hej Daniel!

   Självförsvaret är absolut en färskvara och man får gärna gå på flera pass som vi håller – målet som vi strävar efter är att få självförsvaret på schemat i grundskolorna och som tillval på gymnasiet. Jag håller inte med dig när du skriver om att det är att ge falska förhoppningar till en uttsatt person som har varit med på ett pass. När vi håller självförsvar så får de diskutera, öva på att försvara sig bla. och fram för allt lära sig att man är värd att försvara vilket är väldigt viktigt! Både psykiskt och fysiskt självförsvar. Hur man reagerar i en hotful situation är olika, man kanske inte reagerar alls – men då är det viktigt att lära sig att inte lägga skulden på sig själv utan där den hör hemma. Det är aldrig ens eget fel om man blir utsatt! Men eftersom vårt självförsvar bygger på reflexer så är det en större chans att den utsatta agerar så som vi lärt dem i en hotfull situation.

   • Absolut borde det finnas även i grundskolan, det håller jag med om fullt och fast. Hur man lägger upp en kurs är lite olika naturligtvis, jag känner till flera olika typer av försvar med reflexhantering, försvar med överraskning osv. vilket som är bra vet man inte före olyckan varit framme.

    Vad jag menar med falska förhoppningar är att jag flera gånger har stött på personer som blivit utsatta för olika typer av våld, jag delar ofta med mig av deras historier på mina kurser för att visa exempel på vad som kan hända. Poängen är att flera personer jag har pratat med har via skola, jobb osv. gått en entimmeskurs och när det väl hände något var allt bortblåst.

    Detta kan naturligtvis ske även om man tränar i 40 år, vilket jag också har belägg för.

    Det som jag itne gillar är att det är så inriktat på tjejer, ni skriver:

    ”Men varför stannar en tjej i en misshandelsrelation? Nästan ingen kille slår en tjej på första träffen, men allt eftersom skär han av hennes livsutrymme. När det första slaget kommer (och sedan flera slag efter det) ser hon det som normalt, att hon förtjänar det eftersom hon bara har honom att få bekräftelse ifrån. Denna process kallas för normaliseringsprocessen och den sker över en längre tid.”

    Hur ofta sker detta mot killar/män?

    Det finns en grupp av män som även de skulle behöva dessa kurser, när erbjuds de?

    Visst, män är överrepresenterade som de som slår, men det finns kvinnor som gör likadant mot sina män, man får inte glömma det!

    //Daniel Wiberg
    Självförsvarsinstruktör
    Kenpo Självförsvarsstudio
    Norrköping

   • ungvansterost

    Hej!

    Vi sysslar inte med allmänt självförsvar utan feministiskt självförsvar som syftar till att motverka det våld som kvinnor utsätts för just därför att de är kvinnor – det sexualiserade våldet. Den typen av våld sker nästan aldrig mot män. Kvinnor begränsas hela tiden i sitt livsutrymme när man inte vågar gå ute på stan sent, får kommentarer och blir tafsade på, på krogen mm. Män har sällan den typen av erfarenheter och har därför ingen nytta av det vi diskuterar på självförsvaret. Vill man ha en kurs för män som blir utsatta så ser vi ingen problem med det, men det är inget vi sysslar med.

    Vi tycker att det är väldigt viktigt att tjejer träffas och får diskuterar det sexualiserade våldet som de utsätts för och även testa på och lära sig att de kan slå tillbaka. Även om man inte kommer ihåg alla tekniker så försöker vi att föra fram att man är värd att försvara och att det inte är helt hopplöst om man hamnar i en övergreppssituation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: