Ung Vänster Linköping tar inte semester!

Lördagen den 2 juli hade Ung Vänster Linköping torgmöte på Gyllentorget i Linköping. Vi delade flygblad, pratade med folk och höll tal. Vi har nästan fått ut allt materiel som vi beställde av ”Inga fler ursäkter” kampanjen.

Underhållningen stod Cecilia Linds systrar för som sedan blev intervjuad av Ung Vänsters interntidning Rak vänster.

Ung Vänster Linköpings ordförande Pernilla Karlsson höll sitt första tal:

Linköping det har kommit flera rapporter som visar på att tjejers ohälsa har ökat dramatisk de senaste åren. Det handlar om allt mellan oro, stress eller ångest. Men även dåligt självförtroende, självsvält och andra självskadebetteenden blir vandligare hos tjejer.

Många tjejer upplever enorm press att presstera bra i skolan, att få bra betyg och samtidigt presstera socialt. Som inte det skulle räcka slänger samhället och media på tjejer omöjliga skönhetsideal som vi ska leva upp till.

Man behöver inte vara någon expert för att förstå att nedskärningar på skolsköterskor, skolkuratorer och annan skolpersonal har ett samband med tjejers ökade ohälsa. Det ska inte behöva spela någon roll vilken dag i veckan som du råkat ut för en skada eller behöver prata med din skolkurator. Det ska alltid finnas skolsköterskor, skolkuratorer etc. på skolan under hela skoldagen, inte bara en gång i veckan.

Det ska inte spela någon roll vart i landet du bor för att få tillgång till stöd och hjälp som du har rätt till. På Gotland delar 8000 ungdomar på EN ungdomsmottagning?! De resursbristerna ger konsekvenser över en mycket lång tid. Man behöver inte heller vara speciellt smart för att förstå att resultatet av tjejer ohälsa inte tar sommarlov, det finns endast fem lansting som har året runt- öppna ätstörningskliniker vilket är oacceptabelt.

1 av 3 tjejer känner oro eller rädsla för att gå hem på kvällarna. Vi får en väldigt skev och felaktig bild av hur en typisk våldtäkt går till av media. Det är inte den läskiga mannen som ligger och väntar bakom busken i den mörka parken en fredag kväll som är den typiska våldtäktsmannen. Nej, av de våldtäkter som begås sker 80 procent av dem bakom fyra väggar, i till exempel hemmet av en person som man har en relation till – pojkvän, ex, styvpappa, bror eller vän.

Att våldtäkten sker mellan fyra väggar av någon man redan känner gör det extra svårt att anmäla. BRÅ – brottsförebygganderådet vet att mörkertalet är väldigt stort. De tror att det sker 80-90 % fler våldtäkter än vad som anmäls. Ungefär 3,1 våldtäkter i timmen i Sverige. Ingen tjej ska behöva vara ska behöva ta omvägar hem ifrån bussen för att hon är rädd för att bli överfallen, ingen tjej ska behöva hoppa över den där fotbollsträningen bara för att den ligger sent på kvällen, ingen tjej ska behöva vara rädd i sitt eget hem!

Vi kräver feministiskt självförsvar i skolan! Självförsvaret är så mycket mer än att bara lära sig försvara sig, tjejer får lära sig att sätta värde på sig själva och att inte lägga skulden på sig utan där den hör hemma. Att ge tjejer chansen att träffas träna självförsvar och dela erfarenheter är något vi värderar högt. Att veta att man kan försvara sig med våld om det behövs stärker självförtroendet, tjejer ni har rätt att ta plats!

Ung Vänster Linköping tar inte heller sommarlov, vi kommer träffas en gång i veckan och bland annat diskutera hur det är att vara ungdom i Linköping idag och vad vi vill förändra. Sedan kommer vi sammanställa en lista och lämna över till Vänsterpartiets kommunfullmäktigepolitiker. Vi är trötta på ursäkterna, Ung Vänster kräver utbyggd av välfärden för minskad ohälsa, rätt till trygga jobb och självförsvar för tjejer i skolan – Inga fler ursäkter!

Pernilla Karlsson, klubbordförande
Ung Vänster Linköping

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 03 juli 2011, in Aktivitet, Feminism. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: