Ung Vänsters Sommarläger 2011

Den 22 juni 2011 gick en man vid namn Anders B Breivik ut och detonerade en bomb i Oslos regeringskvarter. Några timmar senare tar sig Breivik till ön Utøya och börjar sitt mördande av de unga deltagarna på det sommarläger som AUF, norska SSU, arrangerat.  Han orsakade stor förödelse både för Norge men också åt alla de människor han skadat, 85 döda, över hundra skadade och många hundra till skakade efter det som hänt.

Inte nog med att han skakat Norge men också världen, så försvårade han situationen för Ung Vänster som en vecka efter detta, mellan 1 juli och 5 juli hade sitt sommarläger utanför Åmål.

Tre dagar efter allt detta som hände gick Ung Vänster ut med en del nya säkerhetsåtgärder inför lägret:

”Vi förstår att många är oroliga och tar det här på största allvar, men vi kommer att arrangera lägret enligt planerna. Det enda svaret på det fruktansvärda som hände i Norge är att vi fortsätter vår kamp med än mer beslutsamhet. Vi har varit i kontakt med Säkerhetspolisen, och kommer att hålla kontakt med såväl dem som den lokala polisen i Åmål både inför och under lägret. Vi arbetar också med att ta fram ännu tydligare riktlinjer för saker så som registrering”, sa förbundssekreterare Hanna Cederin.

Tidigare år har Ung Vänster redan vart noga med registrering, incheckning, jourtelefon och nattvakter på alla centrala evenemang som sommarlägret, men allt detta skärptes. Trots detta var det många som efter det hemska på Utøya valde att inte åka med på sommarlägret, och deltagarna blev i år ca 70 stycken till skillnad från förra årets nära 200 deltagande.

Det beslutades också att allt överskott från sommarlägret skulle gå till Utøya och under lägrets första dag startades en insamling till de drabbade på Utøya.

Sommarlägret blev som alla hoppades en succé för de deltagande och en tanke jag själv hade som deltagare var att inte sörja alla de drabbade vid Utøya under lägret, utan att istället hedra dem och ”ge dem vårt stöd i den fortsatta kampen” så som förbundsordförande Stefan Lindborg sa.

Lägret hade föreläsningar och aktiviteter till allas smak och tycke. Med ca 4 föreläsningar per dag och någon kvällsaktivitet. Självförsvarsinstruktörerna hade en egen ”självförsvarsvecka” parallellt med sommarlägrets föreläsningar där de än en gång kunde fördjupa sig och dela varandras kunskaper i feminism.

Programmet var också gjort så att man hade att välja på tre till fyra föreläsningar och ett workshoptillfälle var dag. Workshopen kunde vara allt från att lära sig HLR till att få virka eller till och med en fotokurs för att bli den bästa fotografen i sin klubb.  Om man ville kunde man gå på alla föreläsningar som fanns med på schemat men då missa workshopen. Detta tyckte många medlemmar var väldigt bra då många inte kunde bestämma sig för vilken av de spännande föreläsningarna man ville gå på! För att alla, även självförsvarsinstruktörerna, skulle få ta del av vissa föreläsningar eller paneldebatter hölls varje dag en storsamling .

En annan viktig uppgift sommarlägret har för deltagarna är att lansera den nya kampanjen som Ung Vänster öppnade under lägret, ”Stoppa vinstslöseriet i skolan.”

Denna kampanjs namn visar lätt vad den handlar om – Att stoppa vinstslöseriet i skolan!

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 20 augusti 2011, i Aktivitet, Antirasism, Feminism, Information, Internationellt. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: