V48 – en vecka på temat jämställdhet

I Linköping finns det en vecka på året som sticker ut lite extra mycket, nämligen vecka 48. Det är då Vänsterns Studentförbund (VSF) Linköping och Ung Vänster Linköping arrangerar feministveckan. Ester Andréasson, före detta VSFare och numera vänsterpartist, var med när det började.

– Jag vet att idén kom genom att VSF Uppsala hade en vänstervecka, och då beslutade vi på ett styrelsemöte i VSF Linköping att vi skulle arrangera en feministvecka. Första året, 2003, arrangerade vi en musikfestival på Skylten.

Årets feministvecka kommer bestå av feministiskt självförsvar för tjejer, en paneldiskussion om arbetarrörelsen och jämställdheten, ett musikcafé för jämställdhet och avslutas med en filmvisning på temat kvinnor i populärklutluren.  

– Jag tycker att det är viktigt att ha en vecka med tema jämställdhet och lyfta de frågor i dagens debatt då många anser att Sverige är ett jämställt land. Många musikfestivaler till exempel är oftast cirka 80 % av de band/artister som spelar män. På musik café för jämställdhet är det tvärttom, vi kommer till och med ha kvinnliga ljudtekniker. Feministiskt självförsvar är något som alla tjejer och kvinnor borde få prova på. Det handlar om att få veta att man är värd att försvara och hur man fysiskt försvarar sig vid till exempel ett våldtäktsförsök eller andra hotfulla situationer, säger Pernilla Karlsson som utbildar sig till instruktör i feministiskt självförsvar. 

Schema för veckan:
– Onsdag – feministiskt självförsvar för tjejer, Du är värd att försvara! Kl 18.00 på Elsas hus, Linköping

– Torsdag – Paneldiskussion om arbetarrörelsen och jämställdheten, lyssna på representanter från vänster som pratar om utmaningar i jämställdhetsarbetet kl 18:00 på Elsas hus, Linköping 

– Lördag Musik för jämställdhet! Musik café med bland annat Molly Påhlsson, Cecilia Linds systrar och Maar kl 18:00 på Elsas hus, Linköping

– Söndag  Filmvisning, Tittar på film och diskutera kvinnor i poulärklutluren kl 17.00 på Elsas hus, Linköping 

 För mer information kontakta Pernilla Karlsson 076 10 70 675 linkoping@ungvanster.se

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 29 november 2011, in Aktivitet, Feminism, Pressmeddelande. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: