Ny kampanj: Generation otrygg

I ett borgerligt Sverige är ung lika med otrygg – vi ska vara arbetslösa, bostadslösa och hålla käften, annars får vi höra ifrån media och politiker om hur vi har oss själva att skylla. Enligt dem är vi bortskämda och lata, och spelar hellre tv-spel än att fixa jobb. Vi är en generation som etablissemanget bestämt sig för att utnyttja till max och strunta i hur det går för. Under vår uppväxt har skolan bantats ner och kunskapsnivån sjunkit i samma takt. Bostadsbyggandet har avstannat och vi som inte kan köpa oss en lägenhet hänvisas till korttidskontrakt och vindskrypin när det blir dags att flytta hemifrån. Vi förväntas vara tacksamma och ödmjuka när vi får ett jobb med dålig lön, utan anställningstrygghet och där vi blir inringda på dagen.

Vår generation får ta konsekvenserna av en politik som går ut på att ta från de unga och ge till de rika. Hela 90-talet präglades av nedskärningar och försämringar, men under den borgerliga regeringen har läget förvärrats radikalt. Runtom i Sverige säljs välfärden ut till företag, som försämrar för att kunna maximera sina vinster. Samtidigt stänger man ungdomsmottagningar, avskedar skolsköterskor och bantar ätstörningskliniker för att kunna sänka skatten för de redan rika.

Tvärtemot vad företagen och politikerna säger, beror inte ungdomsarbetslösheten på för trygga villkor, höga löner eller att unga är lata och bortskämda. Den som någon gång gjort ett besök i verkligheten, på ett callcenter eller Arbetsförmedlingen till exempel, vet att sanningen är en helt annan. Problemet är att det inte förs en politik för fler jobb.

När det inte finns några jobb så blir det betydligt enklare att behandla oss som slit och släng-varor. Så länge ungdomsarbetslösheten är hög så kan arbetsgivare anställa till vilka löner och villkor som helst, och någon kommer ändå vara tvungen att ta det för att få ihop till hyran. Etablissemanget står med ett förmanande finger och anklagar ungdomar för att vara lata, samtidigt som de skördar frukterna av att kunna anställa folk utan trygghet; när den som bråkar får gå kommer ingen att kräva höjd lön, klaga på kylan eller säga ifrån om dåliga villkor.

Satsa på välfärden, istället för skattesänkningar till de rika
Trygghet på jobbet, straffavgift på osäkra anställningar
Stärk ungas ställning på jobbet, satsa på yrkesutbildningarna
Bygg bort bostadsbristen, det ska vara en rättighet att flytta hemifrån

www.generationotrygg.se

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 10 januari 2012, in Arbetsmarknad, Bostadspolitik. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: