”Jag vill kunna bjuda Tobias på min födelsedagsfest”

Debatten går hård om bostadsbristen. Det är bra, bostadsbristen är akut i många kommuner inte minst Linköping. Men samtidigt kan man inte låta bli att förvånas över vissa argument som kommer från borgerligt håll. Senast i raden är utspelet om att studentbostäder inte ska behöva vara tillgängliga för rörelsehindrade.

I måndags (den 24 september) fyllde jag 25 och jag tänkte ställa till med stort kalas hemma hos mig i Ryd. Men med ett system där inte lägenheten jag bor i hade varit tillgänglig hade jag inte kunnat bjuda min kompis Tobias som använder rullstol. Tobias är förövrigt själv student, precis som de flesta av våra gemensamma vänner. Så min fråga till CUF och bostadsministern är; Har inte han samma rätt som oss andra till ett socialt liv? Jag tycker hela debatten osar av unket förakt gentemot personer med fysisk funktionsnedsättningar. Som om de inte har precis samma möjlighet att klara av högre utbildning som oss ”vanliga” människor.

Lösningen på bostadsbristen är inte att sänka vår boendestandard. Lösningen stavas investeringar, därför bör man satsa på investeringsstöd till nyproduktion av miljövänliga hyresrätter med bra standard. Alla kommuner bör också ha en kommunal bostadsförmedling så att alla får samma möjligheter till en bra bostad.

Ett eget hem är inte heller vilken vara som helst utan en rättighet och en viktig förutsättning för att kunna leva ett schysst liv. Studenter med eller utan funktionshinder är lika mycket människor som alla andra. Vi har samma rätt till bra standard, ett schysst boende och tillgänglighet som ”människor mitt i livet”.

Bygg ett samhälle för alla – bygg bort bostadsbristen.

Jonas Hasselqvist, vice ordförande Ung Vänster Östergötland

(Publicerad i Östgöta Correspondenten och Extra Östergötland)

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 27 september 2012, in Bostadspolitik, Debattartikel, Media. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Tack för artikeln. Den gav mig en ny infallsvinkel att tänka på. Jag har skrivit ett svar på http://danielgiertz.blogspot.se/2011/11/helt-ratt-att-forenka-bostadsbyggande.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: