Diplomati före våld – aldrig mer Irak

På söndag den 30/9 arrangeras en manifestation mot våldet i Syrien av Moderata studenter. Ett initiativ som välkomnas av oss i Ung Vänster. Till manifestation är ungdomsförbunden inbjudna och talar gör bland annat representanter för regeringen och FN-förbundet. Men samtidigt som vi ser positivt på initiativet och den breda uppslutningen känner vi att vi vill klargöra några skillnader i synen på hur situationen i Syrien bör hanteras.

Det Syriska folket har i över ett år protesterat mot en regim som trots sanktioner, folkligt motstånd och internationella fördömanden klamrar sig fast vid makten. Den Syriska regimen skyr inga medel för att upprätthålla sin makt och sina privilegier. Nästan varje dag hör vi rapporter om hur civila fängslas, torteras och mördas av regimen. Men trots de fruktansvärda övergrepp som sker fortsätter Syriens folk att vecka efter vecka samlas i massdemonstrationer för att protestera mot diktaturen och kräva ett demokratiskt styre. Regimen måste ställas till svars för de brott mot mänskliga rättigheter som har begåtts.

Många i den Svenska debatten har gett uttryck för en frustration med att FN inte på diplomatisk väg har kunnat lösa konflikten. Det har lett till att fler och fler ropar efter militär intervention. Vi är övertygade om att det är helt fel väg att gå. Konflikten i Syrien måste få en politisk och demokratisk lösning, regimen måste avgå och förhandlingar om fred inledas. Det syriska folket måste få chansen att forma sin egen framtid. Vi förvägrar dem möjligheten till det om vi sätter in militär. Den syriska regimen har också sagt sig villig att sätta in kemiska stridsmedel mot såväl utländsk trupp som civilbefolkningen om omvärlden blandar sig i militärt. Det skulle få förödande konsekvenser för civilbefolkningen.

Om historien har lärt oss något är det att demokrati och mänskliga rättigheter inte kan spridas med bomber och ockupation. Det tydligaste exemplet i modern tid är Irak. Ett land som i dag befinner sig i mer eller mindre inbördeskrig och anarki. Demokrati kan endast komma ur människors vilja och kamp för sina mänskliga rättigheter. Den kampen ska vi stödja men samtidigt måste vi erkänna att ett folks frihet i slutändan endast kan vara dess eget verk. En annan fråga man bör ställa sig är; vad ger oss rätten att med våld som medel sprida vår civilisation? Demokratin är trots allt beroende av folkligt stöd och måste utformas efter de förutsättningar som finns i det land där den tillämpas. Och frågan är vilket land står på tur? Ska vi intervenera i Iran, Saudiarabien eller kanske Colombia och Kuba? Vi varken kan eller ska bomba fram demokrati i alla världens länder.

Vår möjlighet att påverka läget i Syrien ligger främst i att minska, inte öka vår intervention. Ryssland och Kina måste dra tillbaka sitt stöd till regimen och USA, EU och FN måste fortsätta att på diplomatisk väg stödja rörelsen för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter i Syrien. Alla tillbuds stående diplomatiska medel måste också riktas mot just Ryssland och Kina för att få dem att dra tillbaka sitt stöd för Assads mördarregim. Lika så bör man försöka förmå Turkiet och Saudiarabien att använda sitt inflytande hos rebellerna för att försöka få dem till förhandlingsbordet.

Ung Vänster kommer alltid visa solidaritet med människors kamp för rättvisa och demokrati. I alla fall där mänskliga rättigheter kränks måste ett tydligt globalt motstånd samlas för att få ett avslut på förtrycket. Därför går vi på Moderata studenters manifestation mot våldet i Syrien samtidigt som vi också står upp för nationell suveränitet och det Syriska folkets rätt att forma sitt eget öde.

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 30 september 2012, in Aktivitet, Debattartikel, Internationellt, Uttalande. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: