Åsiktstorg och debatt på De Geergymnasiet i Norrköping.

Torsdagen den 11 oktober var det åsiktstorg på De Geergymnasiet i Norrköping. Ung Vänster var där och höll bokbord och svarade på elevernas frågor. Vi pratade mycket om vinster i välfärden – många elever höll med oss om att det är rimligt att de pengar som vi betalar i skatt till den gemensamma välfärden ska gå till just välfärden och inte till något riskkapitalbolag i ett skatteparadis.  Många diskussioner kom in på hur otrygga och låsta ungdomar är i det borgliga Sverige. Otrygga anställningar som delvis leder till att man inte vet när man får jobba, hur mycket man får jobba och om man tackar nej till att jobba en dag – kommer chefen att ringa upp igen? Detta gör bland annat att vi ungdomar inte kan flytta hemifrån, man kan inte gå till en bostadsförening och säga ”tja jag jobbar ibland, när chefen ringer, kan jag få hyra en lägenhet hos er?” Det funkar inte så. Att den borgliga regeringen tog bort det statliga stödet till de som byggde billiga hyresrätter/studentbostäder när de tillträdde 2006. Det har inte gjort bostadsmarknaden bättre. I varannan kommun i Sverige det är bostadsbrist – vi måste bygga bort bostadsbristen, det är inte rimligt att ungdomar tvingas bo hemma mot sin vilja tills man är 25-30 år. Dessutom skapar vi jobb samtidigt som vi bygger bort bostadsbristen.

 

 

Vid tolv tiden var det dags för debatt mellan alla ungdomsförbund (undantag från Kdu som inte var där). Debatten handlade bland annat om skola, jobb, miljö och jämställdhet. Fanny Rosberg, ordförande för Ung Vänster Norrköping representerade Ung Vänster. Det var hennes första debatt, vilket man inte märkte. Hon var säker, saklig och sopade banan med de övriga.  Här är några av inläggen Fanny gjorde i debatten:

Inledning:
Jag tog studenten i somras och är för tillfället arbetslös. Ung Vänster är ett ungdomsförbund av unga för unga. Vi är inte några ungdomspolitiker eller föreningsaktiva ungdomar som pratar om den en abstrakt ungdomsgeneration. Vi pratar om vår egen verklighet, vi är precis som ni, delar av den generation som lever bland arbetslöshet, bostadsbrist och nedskärningar i skolan. Vi vet hur det är att inte få hjälp på mattelektionen eftersom läraren inte har tid, vi vet hur det är att gå till skolsköterskan och få en tid om en månad när man vill prata nu, vi vet hur det är att söka jobb i ett samhälle där jobben är en bristvara och vi vet hur det är att leta efter hyresrätter med rimliga hyror. Vi vet samtidigt, att en annan verklighet är möjlig, en verklighet där läraren har tid med varje elev varje lektion, där skolsköterskan har tid idag och inte om en månad, där ett jobb med schyssta villkor inte bara är en dröm och där hyresrätter med vettiga hyror är tillgängliga för alla, oavsett hudfärg, funktionsnedsättning eller ekonomi.
Vi i Ung Vänster har tre grundpelare i vår politik, feminism, socialism och människovärde och utifrån dessa tre bygger vi en politik för en bättre värld. För vi vet, att en annan värld är möjlig.

Skola
Skolan har fått ta en stor smäll av högerns skattesänkningar. Man får inte en jämlik utbildning.  Skolan ska vara lika för alla, oavsett vart man bor, vilken sexuell läggning man har eller vilket kön man har. Vi vill att man ska anställa mer personal i skolan, varje skattekrona ska gå  dit den ska – inte till rikskapitalister i skatteparadis. Och alla ska få högskolebehörighet.

Miljö
Skulden måste hamna på rätt ställe, det är inte individens fel att vi har miljöproblem, en stor skuld ligger hos storföretagen. Investera i förnyelsebara energikällor, det är möjligt, det handlar bara om politisk vilja. Kärnkraften är osäker och omodern minska bilåkandet och investera i kollektivtrafiken

Jobb för oss ungdomar
Bara för att man har bra villkor försvinner inte jobben. Jobben måste ändå utföras. Investera i jobb.

Jämställdhet
Höj lönerna i kvinnodominerade yrken, ta vardagsrädslor på allvar. Självförsvar för tjejer på grundskolan och som tillval på gymnasiet.

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 12 oktober 2012, i Aktivitet. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: