Alla ungdomars rätt till vettig fritid – lägg inte ner fritidsgårdarna i Linköping

Torsdagen den 18 oktober 2012 gjorde Centerpartiet ett utspel i Corren om att lägga ner alla fritidsgårdar i Linköping för att lägga över de pengar på annan verksamhet. Det tycker vi det är en dålig idé. 

För oss ungdomar handlar det om möjligheten till självförverkligande och utveckling, oavsett om det rör idrott, musik, föreningsliv, fritidsgårdar eller bara att träffa våra kompisar. Centerpartiet nämner i förslaget att ”ungdomar kan lika gärna träffas på ett fik eller hemma hos någon”  – vi ser dock att det inte är möjligt att tränga ihop kompisgäng i för små lägenheter. Dessutom kan det finnas problem hemma som man inte vill visa upp för sina kompisar, alkoholiserade föräldrar eller våld i nära relationer. På de flesta caféer måste man även köpa något för att få sitta kvar vilket inte alla ungdomar har råd med.

Ett av de största problemen för oss unga är bristen på platser att vara på. Fredag- och lördagskvällar är för många ungdomar förknippade med ovisshet inför vad man ska ta sig för. Man tvingas alltför ofta välja mellan att sitta hemma hos någon eller att dra omkring på stan. Ungdomar måste få möjlighet att  vara med och utveckla de verksamheter på fritidsgårdarna.

Fritidsgårdarna har även en funktion där ungdomar får träffa andra vuxna, få förebilder och ställa frågor som man kanske inte pratar om hemma. Några exempel är fritidsgården Liquid som är en fritidsgård som riktar sig till unga hbtq-personer, Diva – en frizon,  riktad verksamhet och plats bara för tjejer eftersom fritidsverksamhet många gånger riktar in sig på killarnas intressen. På Skylten får ungdomar chansen både repa och uppträda med sina kompisar. På kultur och – mediehuset Elsas hus är det ungdomarna som är med och bestämmer vad som ska hända i deras olika lokaler – allt från att arrangera konsert, fixa ett poetry slam till att anordna filmfestival vilket resulterar i att ungdomarna växer som personer när de själv får vara med och anordna aktiviteter.

Ung Vänster tycker att man ska ta hem de pengar som stat, kommuner och landsting årligen slussar till privata aktörer. Sex miljarder skattekronor försvinner från vår gemensamma välfärd  till riskapitalister i skatteparadis. Satsa de pengarna på att det finns skolkuratorer och sjuksköterskor på varje skola. Kontinuerligt bidrag till tjej – och kvinnojourerna. Satsa på fler anställda och längre öppettider på fritidsgårdar och kulturhus. Alla ungdomarnas har rätt till en vettig fritid!

Anna Jaksic, ordförande
Ung Vänster Östergötland

Pernilla Karlsson,  ledamot
Ung Vänster Östergötland

Akiko Ahlstrand, ordförande
Ung Vänster Linköping

Tobias Jernér, Ung Pirat –
Piratpartiets ungdomsförbund, Linköping

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 18 oktober 2012, in Debattartikel. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: