Mot Rasism – För Mångfald, 9 november 2012

Vi samlades på Borggården i Linköping och sedan med facklor och antirasistiska ramsor gick ner till Stora Torget där tal hölls. Samt att det var väldigt god stämning och ett lyckat arrangemang och en fin hyllning och påminnelse om alla de som föll offer för kristallnatten. Vi var ungefär 50 personer som deltog. På Stora torget hölls det tal av bland annat Linda Snecker och Akiko Ahlstrand, delar av deras tal finner ni nedan:

Linda Snecker vice ordförande för Vänsterpartiet Östergötland:

”Rasismen är långtifrån förpassad till historieböckerna. Den lever och frodas, och mår just nu bättre än på länge. I ett Grekland präglat av massarbetslöshet, nedskärningar och explosivt ökande klasskillnader, vinner det nazistiska partiet Gyllene gryning mark. I dess spår ökar hatbrotten och det rasistiska våldet mot människor med utländsk bakgrund. Partiets aktivister misshandlar invandrare, genomför egna ”razzior” på jakt efter papperslösa och attackerar teaterpjäser, vars innehåll inte faller nazisterna i smaken. Romer trakasseras i Frankrike och Italien, och i Ungern breder antisemitismen ut sig.

I ett Europa som slits sönder av ekonomisk kris och nyliberal politik, växer de rasistiska strömningarna. I samhällen som håller ihop, som präglas av välfärd och minskade klasskillnader, är rasisternas utrymme däremot begränsat”.


Akiko Ahlstrand, ordförande Ung Vänster Linköping:

”För, antirasister, en sak skiljer Europa idag från Europa 1938: vi har facit nu. Och vi vet precis hur vi inte ska göra; vi vet att skuldbeläggande av en etnisk eller religiös grupp människor alltid kommer leda till förföljelse, aldrig till förståelse, vi vet att en ideologi byggd på intolerans alltid kommer föra med sig våld, oavsett om det handlar om Kristallnatten för sjuttio år sen, om Utöya för ett år sen eller om hatbrotten som i Sverige idag ökar, och vi vet också att ett splittrat, segregerat samhälle aldrig kommer kunna släcka dessa tankar om ojämlikhet. Därför, antirasister, måste vi hålla ihop, känna solidaritet och fortsätta kämpa på alla plan, såväl i vardagen som i politiken; för ett rättvisare samhälle där en institution som ständigt höjer murarna och tillåter medlemsländer där asylsökande utvisas till säker förföljelse, fängelsestraff eller till och med död inte får fredspris, där rasistiska partier inte får sätta agendan i allmänna debatter och där alla får chansen att oavsett bakgrund leva med samma förutsättningar”.

 

Annonser

About Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Posted on 10 november 2012, in Aktivitet, Antirasism. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: