Fanny Rosberg – Ilskan över hur samhället är byggt och ser ut.

208690_202097416490422_2252570_nI lördags (den 23 februari) hade Ung Vänster Östergötland sin årskonferens, på konferensen valdes Fanny Rosberg från Norrköping till ny distriktsordförande. Därför har jag stämt träff med Fanny för en intervju, jag ska fråga om hur hon ser på rollen som ordförande, varför man engagerar sig politiskt och vilka politiska frågor hon ser som viktiga just nu.

Jag träffar Fanny Rosberg på Ung Vänsters och Vänsterpartiets lokal vid nya torget i Norrköping. Vi slår oss ner i en soffgrupp, den lokala Ung Vänster klubben har precis haft årsmöte där Fanny lämnat över ordförandeskapet till Saga Janse. Det blev en tårfylld och känslosam avtackning av Fanny som sedan ungefär 24 timmar tillbaka är nyvald distriktsordförande för Ung Vänster Östergötland.

Det första som slår mig när vi sätter oss ner är med vilket engagemang och allvar Fanny tar sitt politiska arbete. Det finns ingen tvekan om att det här är en tjej som vill ta för sig och som verkligen brinner för det hon tror på.

På frågan om hur det känns så här dagen efter hon blivit vald och vilka utmaningar hon ser för Ung Vänster Östergötland svarar hon

Det känns jätte bra och jag är väldigt glad över att ha fått förtroendet att vara ordförande för distriktet. Vi har flera stora utmaningar framför oss i och med att det är val nästa år. Vi måste fortsätta det feministiska och antirasistiska arbetet och visa att vi är en kraft att räkna med.”

Vi fortsätter prata om vad som mer konkret måste göras för att Ung Vänster distriktet ska bli en starkare kraft

Vi behöver samordna och framförallt stärka samarbetet mellan klubbarn. När vi är fem klubbar som alla driver samma frågor då är vi en stor politisk kraft i Östergötland och då kan vi göra politisk skillnad.”

Fanny ser några politiska frågor som extra viktig att driva under året bland annat ungas psykiska ohälsa och vinster i välfärden där Ung Vänster Östergötland under året kommer bedriva en kampanj som främst riktar in sig på ätstörningsvården i länet, där man menar att det var fel av landstinget att upplåta till en den till en privat aktör då kvalitén och framförallt antalet platser inom vården har försämrats. Vidare säger hon

Sedan är det feministiska och antirasistiska arbetet alltid viktiga och något vi måste fortsätta jobba med.”

Innan vi skiljs åt vill jag veta lite om varför man som ung engagerar sig politiskt, och om det är något som kommer hemifrån och om hon har några personliga hjärtefrågor.

Jag har fått mycket av mina värderingar hemifrån, mina föräldrar är vänster. Men samtidigt kommer mitt politiska engagemang ifrån en väldig ilska över hur samhället är byggt och ser ut i dagens Sverige. Ungdomar får inga jobb och bostadsbristen är akut det är saker som gör mig väldigt arg och därför valde jag att organisera mig politiskt. Självklart var är också de feministiska frågorna något som berör mig. Sedan ser är också vinster i välfärden en hjärtefråga.

Jonas Hasselqvist, Skribent och Styrelseledamot Ung Vänster Östergötland 

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 27 februari 2013, i Information. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: