Ljusmanifestation till minne av de som dött i arbetsplatsolyckor

Den 9:e februari anordnade Ung Vänster Linköping en ljusmanifestation, med anledning av den byggarbetare som dog tidigare den veckan på sin arbetsplats. Vi ville hedra de kämpande människor som fått sätta livet till då profit fått gå före trygghet. Ingen ska behöva riskera livet för att få sin lön för dagen!

Tal höll Akiko, klubbordförande och Axel från Socialistföreningen i Linköping. Här under finns delar av det tal som Akiko höll:

I veckan dog en 55-åring på sin byggarbetsplats. En människa som du och jag eller våra föräldrar, som en dag inte kom hem från jobbet. En människa som slitit och kämpat men som en dag slocknar för att någonting gick snett. Det, kamrater, är så fruktansvärt orättvist.

Jag kände inte dig som dog, jag vet inte vad du tyckte, brann för, om du ens skulle uppskatta att vi står här i din ära. Men jag vet att det är viktigt. För samtidigt som flera människor dör på sitt arbete varje år, 19 st de senaste sex åren bara här i Linköping, så finns det de som blir allt rikare. De som inte riskerar sina liv varje dag. De som får mellan 50-90 gånger högre lön än vad du som dog fick. Utan att behöva slita sin rygg eller riskera sitt liv för att få mat på bordet. Och det kamrater, det är också så fruktansvärt orättvist.

 

 

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 18 februari 2014, i Aktivitet, Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: