Ung Vänster Norrköping startar insamling till kvinnan som försvarade sig

Igår kom domen från Norrköpings tingsrätt där en kvinna döms till villkorlig dom och böter efter att ha försvarat sig vid sexuellt ofredande. Ung Vänster Norrköping menar att domen är ett hån mot de kvinnor som utsatts för våld av en man och startar därför en insamling för att hjälpa kvinnan att betala sina böter.

– Självklart måste man få försvara sig om man blir tafsad på. I vilket annat fall skulle man behöva acceptera att bli ofredad? Kvinnor har rätt till sina egna kroppar, det måste vara en självklarhet, säger Saga Janse Ferko, ordförande för Ung Vänster Norrköping.

 

Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt samhällsproblem. Många kvinnor har antingen egna erfarenheter av sexualiserat våld, eller känner någon som har det. Kvinnor tvingas begränsa sig av rädsla för trakasserier, tafsningar, glåpord eller kanske ännu värre. Samtidigt är det bara två av tio anmälningar som rör kvinnomisshandel som klaras upp och det ser väldigt olika ut beroende på var man bor. I Östergötland är det bara 23 procent av fallen som klaras upp enligt stiftelsen Tryggare Sverige.

 

– Den här domen kommer inte i ett vakuum. Vi kräver att personal inom rättsväsendet regelbundet får utbildning kring sexualiserat våld så att de kvinnor som söker hjälp tas på allvar. Män våld mot kvinnor är ett samhällsproblem och det är dags att det görs någonting åt det, säger Janse Ferko.

imagehandler.ashx

Annonser

Om Ung Vänster Östergötland

Ung Vänster är Vänsterpartiets oberoende ungdomsförbund. Vi är ett socialistiskt och feministiskt förbund som organiserar ungdomar som vill ha ett annat samhälle än det vi har idag - ett samhället präglat av solidaritet och jämlikhet!

Publicerat på 28 mars 2014, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Bra initiativ, självklart ska man få freda sej mot tafsande. Den som tycker nåt annat måste ha en skruv lös. En sån här dom visar på att samhället inte är jämställt på något vis, när män tror att de kan ta sej friheter mot kvinnor, och sen när vi försvarar oss, så blir vi dömda. Upp och ner vända världen, och visar på den mansdominerande strukturen. Kan man lita på rättsväsendet när kan blir dömd för att ha försvarat sej mot tafsande? Känns inte så. Feminismen har tamejsjutton INTE gått för långt!

 2. Jag förutsätter att ni resonerar jämställt här. Om jag örfilar en kvinna och säger i rätten att det var för att hon tog mig på rumpan, så räknar jag med Ung Vänster Norrköpings ekonomiska och moraliska stöd samt att tingsrätten tror på vad jag säger.

 3. Så om man påstår att man blivit tafsad på så är det fritt fram att örfila folk menar ni? Det är enda sättet att freda sig? Ska vi ändra lagen så att man kan åberopa självförsvar för att man inte orkar flytta på sig? Inte rätt att tafsa men det gör det ju inte okej att slå folk bara för det.

 4. 1. Kan man läsa domen i sin helhet någonstans? Kan man få belägg för att kvinnan talar sanning och att hon inte hade kunnat freda sig på annat sätt?
  2. Om jag bestämmer mig för att jag vill bidra, hur betalar jag?
  3. Hur mycket pengar rör det sig om totalt?

  • Ung Vänster Östergötland

   En kan begära ut domen i sin helhet från tingsrätten i Norrköping, det är en offentlig handling.
   För att bidra så sätter en in pengar på PG 36 22 25-5 Märk SJÄLVFÖRSVAR
   Kvinnan är dömd till skadestånd på 1000 kr + 30 dagsböter à 50 kr

 5. Emil… Vad Norrköpings tingsrätt konstaterade att ”även om ett rumpgrepp ägt rum så befann inte sig kvinnan i en nödvärnssituation” vilket betyder att om herrn örfilar en dam som nypt honom i häcken så får han naturligtvis och dagsböter.

  Och det är DET som är helt fel, naturligtvis. Du skall också ha rätt till din egna kropp och kunna avvärja oönskade sexuella tjyvnyp. Inget konstigt med detta. Vad får dig att tro att det skulle vara det? Vill du åka på dagsböter för att en homosexuell man stöter på dig över anständigheternas gräns med ett tjuvnyp som punkt på inviten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: