Feministiskt Självförsvar

Kvinnor och tjejer utsätts systematiskt för olika former av orättvisor och trakasserier. Det kan innebära allt ifrån att man får mindre uppmärksamhet i klassrummet eller lägre lön än sina manliga kollegor, till dåligt självförtroende, självsvält och självmordstankar. Några av de grövsta uttrycken för denna maktordning är misshandel och våldtäkt. I Sverige sker varje timme fyra våldtäkter och dubbelt så många fall av kvinnomisshandel.

Rädslan för att utsättas för ett övergrepp är någonting som ständigt finns i många tjejers medvetande och begränsar många tjejers och kvinnors liv. Man tvingas ta omvägar från bussen, undvika mörka parker och passager och man vågar inte gå ut på kvällen om man inte vet att man kan få sällskap med en kompis på vägen hem.

Feministiskt självförsvar går ut på att lära sig att sätta värde på sig själv. Att ta tillbaka rätten över sin kropp och att vända tänkandet i en hotfull situation, från att se låsningar till att se möjligheter.

Genom olika övningar får tjejer lära sig att öka självförtroendet och sätta värde på sig själva. Även om det aldrig är en tjejs eget fel om hon blir utsatt för trakasserier eller övergrepp, oavsett hur hon beter sig, kan det kännas tryggt att lära sig hantera obehagliga situationer.

Genom att träna feministiskt självförsvar kan tjejer öva bort ett invant sätt att vara till lags, väja undan och göra sig mindre än vad man är. Med hjälp av sin röst och sitt kroppsspråk lär sig tjejer att ta den plats de har rätt till.

En del av det feministiska självförsvaret går ut på att lära sig hur man med sin kropp, genom enkla slag och sparkar, kan klara sig ur en övergreppssituation. Många tjejer vet inte hur starka de egentligen är eller hur de ska agera vid ett våldtäktsförsök.

Till skillnad från till exempel vanliga judo- eller karatekurser handlar feministiskt självförsvar först och främst om att öka medvetenheten om mäns och killars sexualiserade våld mot kvinnor samt medvetandegöra kvinnor och tjejer om deras möjligheter och rättigheter att försvara sig. Vare sig man utsätts av närstående eller främmande män, och vare sig det sker i hemmet eller någon annanstans.

Vetskapen om att man är värd att försvara, och att man kan göra det med våld om man måste, stärker självförtroendet. Det gör att tjejer som lärt sig feministiskt självförsvar växer och får lättare att hävda sig även situationer som inte är direkt hotfulla.

Vill du att vi kommer till dig och håller pass?
Våra instruktörer är välutbildade och har bland annat utbildat instruktörer på kvinnojouren och hållt pass på ätstörningskliniker, skolor och fritidsgårdar. Är ni ett gäng tjejer i klassen, fotbollslaget, orkestern, föreningen som är sugna på att fixa ett pass? Det är inte svårt, gör såhär:
* Kontakta oss på ostergotland@ungvanster.se (eller ring Pernilla 076-10 70 675), så fixar vi instruktörer som kommer till er .
* Fixa en lokal (kan vara ett klassrum på skolan, idrottshall, annan lokal).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: